sobota, 6 czerwca 2015

Kotlety jajeczne

Kolejna propozycja bezmięsnego obiadku to kotleciki z jajek. Można je zrobić z dodatkiem różnej zieleninki, u mnie akurat kwitnie szczypiorek więc dałam jego kwiatki. Kotleciki jajeczne podałam z ziemniaczkami z koperkiem i sałatą.



składniki:

10 jajek
5 dużych kwiatków szczypiorku lub łyżka posiekanego szczypiorku
sól pieprz
2 łyżki bułki tartej

oraz
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania

Osiem jajek ugotować na twardo. Wystudzić obrać ze skorupek i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodać pozostałe dwa surowe jajka, rozdrobnione kwiaty szczypiorku i bułkę tartą. Do smaku doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie z masy uformować kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. 

Obiad podany na porcelanie z kolekcji Daria Porcelana Bogucice

2 komentarze: