niedziela, 19 lutego 2017

Pieczone roladki z mięsa mielonego

Pyszne pieczone roladki tym razem z mięska mielonego. W środku ukryłam ser żółty a gotowe roladki owinęłam plastrami boczku z którego podczas pieczenia wytapiał się tłuszczyk.

składniki:

800 g łopatki
ok 100 g żółtego sera
7-8 cienkich plastrów wędzonego boczku parzonego
sól,pieprz
słodka papryka
gałka muszkatołowa

Ser żółty pokroić w grube paski o długości ok 4-5 cm. Łopatkę zmielić na grubych oczkach. Mięso dobrze doprawić solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną gałki. Dokładnie wyrobić. Przygotować naczynie żaroodporne, dno lekko natłuścić olejem. Ręce lekko zwilżyć wodą i nabrać trochę mięsnej masy. Rozpłaszczyć i na środku ułożyć pasek żółtego sera. Następnie ser dokładnie oblepić mięsną masą. Roladkę owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. U mnie wyszło 7 roladek. Naczynie wstawić do piekarnika nagranego na 180 C i piec ok 40-45 minut. Gotowe roladki podałam z pieczonymi ziemniakami, które upiekłam razem z roladkami oraz ogórkami w zalewie gyros. Był jeszcze sosik czosnkowy, który nie załapał się do zdjęcia.




1 komentarz:

  1. Apetycznie wyglada!Zapewne skorzystam z przepisu i nie bawem zrobię mężowi na obiad a do tego te pieczone ziemniaczki oraz pyszna sałatka z mixu salat

    OdpowiedzUsuń